Yhteistoimintaoikeus

Kuva: Tapahtumat Edita
Mitä yhteistoiminalailla tarkoitetaan ja miten se näkyy työpaikalla?
Yhteistoimintalaki
Yhteistoimintalailla on tarkoitus edistää yrityksen ja sen henkilöstön välisiä vuorovaikutuksellisia yhteistoimintamenettelyjä. Tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksai vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin jotka koskevat esimerkiksi heidän tekemäänsä työtä.
Yhteistoimintaneuvotteluissa ovat osallisina työntekijät, joita yhteistoimintaneuttoveluissa käsiteltävä asia koskee, ja hänen esimiehensä tai sitten esimerkiksi henkilöstöryhmän osan edustaja. (Laki yhteistoiminnan yrityksissä, Finlex.fi)
Yhteistoimintalaissa esiintyvät suunnitelmat
Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma laaditaan työntekijöiden ammatillisen osaamisen ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.
Siinä on otettava huomioon ennakoitavat, yritksen toiminnassa tapahtuvat muutokset joilla ilmeisesti on henkilöstön rakennetta, määrää tai ammatillista osaamista koskevaa merkitystä.
Suunnitelmasta tulee käydä ilmi ainakin alla olevat asiat
- Henkilöstön rakenne sekä määrä mukaan lukien toteutuneiden määräaikaisten työsopimusten määrä ja arvio nidien kehittymisestä
- Periaatteet erilaisten työsuhdemuotojen käytöstä, yleiset periaatteet joilla pyritään ylläpitämään työkyvyttömyysuhan alaisten ja ikääntyneiden työntekijöiden työkykyä sekä työttömyysuhan alaisten työntekijöiden työmarkkinakelpoisuutta
- Arvio henkilöstön ammatillisesta osaamisesta sekä sen vaatimuksissa tapahtuvista muutoksista
Tasa-arvosuunnitelman tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuvaa syrjintä sekä edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.
Työnantajan tulee ottaa huomioon käytettävissä olevat voimavarat ja muut asiaan vaikuttavat seikat edistääkseen tasa-arvoa työelämässä.
- Avoinna oleviin työtehtäviin tulisi hakeutua sekä naisia että miehiä
- Edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisin tehtäviin sekä luoda heille yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen
- Kehittää työoloja sellaiseksi, että ne soveltuvat sekä miehille että naisille
Yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä lisäksi tehostaa syrjinnän kohteeksti joutuneen oikeusturvaa. Työnantajan on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumsita työpaikalla ja työpaikan tarpeet huomioon ottaen kehitettävä työoloja sekä toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehdessä.
Näiden edistämistoimenpiteiden on oltava toimintaympäristön, voimvarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia sekä oikeasuhtaisia. (Laki yhteistoiminnan yrityksissä, Finlex.fi)
Yhteistoimintamenettelyn prosessi yrityksessä, johon liittyy henkilöstövaikutuksia
Yhteistoimintaneuvottelut, lyhyemmin ilmaistuna YT-neuvottelut, tulee käydä mikäli työnantaja harkitsee irtisanomista, lomauttamista tai osa-aikaistamista taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteilla ja lisäksi yrityksessä työskentelee yli 20 henkilöä.
Yleensä YT-neuvottelut käydään yhdessä henkilötön ryhmien edustajien ja työnantajan edustajien kesken.
Viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista työnantajan tulee antaa kirjallinen neuvotteluesitys.
Neuvottelun aiheena on käydä läpi lomautusten ja irtisanomisten perusteita, vaikutuksia sekä vaihtoehtoja. Ennen neuvotteluiden päättymistä työnantaja ei voi tehdä päätöksiä toimenpiteistä.
Ennen lomauttamista tai irtsanomista työnantajan velvollisuutena on selvittää, löytyisikö työntekijälle muita hänen osaamistaan vastaavia tehtäviä. Mikäli näitä tehtäviä löytyy, on työnantajan tarjottava uutta tehtävää lomauttamisen tai irtisanomisen sijasta. Velvollisuus uudelleensijoitukseen kestää koko irtisanomis- ja lomautusajan.
Työnantajalla on myös takaisinottovelvollisuus 4kk ajan työsuhteen päättymisen jälkeen. (Tekniikan akateemiset TEK)