Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

22.09.2021

Kuva: STTK


Mitä yhdenvertaisuus- ja miesten ja naisten välinen tasa-arvo laki tarkoittavat sekä mitä ne tarkoittavat työpaikalla toimimisesta?


Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa.

 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta estää sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä


Työnantajan tulee arvioida yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikalla. Hänen tulee työpaikan tarpeet huomioon ottaen kehittää työoloja sekä niitä toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstä valittaessa ja henkilöstä koskevia ratkaisuja tehdessä.  Tehtävien edistämistoimenpiteiden on oltava tehokkaita, tarkoituksenmukaisia sekä oikeasuhtaisia kuitenkin toimintaympäristön sekä voimavarat ja muut olosuhteet huomioiden.

Työnantajan tulee työelämässä myös edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

Mikäli työnantajan palvelussuhteessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, on hänen laadittava vähintään joka toinen vuosi erityisesti palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma. Tämän suunnitelman mukaisesti toteutetaan tasa-arvoa edistävät toimet. Suunnitelma voidaan myös sisällyttää henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaan tai työsuojelun toimintaohjelmaan. Tasa-arvosuunnitelma on kuitenkin laadittava yhteistyössä esimerkiksi luottamusmiehehen tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Henkilöstöä edustavilla on oltava myös riittävät osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet suunnitelmaa laadittaessa.


Paljon puhutaan ja on pinnalla tasa-arvo. Vuosien aikana tilanne varsinkin miesten ja naisten välisessä tasa-arvossa on muuttunut paremmaksi mutta valitettavasti edelleen joissakin tilanteissa törmää siihen vanhanaikaiseen ajatteluun jossa naisia ja heidän osaamistaan väheksytään.

Ikävä kyllä myös syrjintää tapahtuu edelleen joissakin tilanteissa, ja vaikka sitä varten on kehitetty paljon toimenpiteitä työpaikoilla niin tapahtuu sitä silti huomaamatta.

Moneen muuhun maahan verrattuna Suomi on kyllä silti yksi parhaimmista tasa-arvon toteuttajista.


Se, miten yhdenvertaisuutta voisi vielä kehittää olisi jatkaa vähintään samalla ajatuksella kuin tähänkin asti. Väärien ajatusten ja toimien kitkeminen heti alusta asti henkilöstön keskuudessa takaisi sen, ettei kukaan toimi väärin toista kohtaan. Työnantaja näyttää aina esimerkkiä, oli kyseessä mikä tilanne tahansa. Hänen käytöksensä heijastuu aina alaisiin, ja tätä kautta henkilöstön välisiin suhteisiin. 




Henkilöstöjohtaminen - Tiimi 10
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita