Tiimityötaidot

14.09.2021

"Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja ja jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, yhteisiin suoritustavoitteisiin ja yhteiseen toimintamalliin. Ryhmä on myös yhteisvastuussa suorituksistaan."

-Katzenbach & Smith 1993



KUVIO. Tiimin muotoutumisprosessi (Holpp 1996)
KUVIO. Tiimin muotoutumisprosessi (Holpp 1996)

Tiimin muotoutumisprosessissa Tuckmanin mukaan ensimmäisessä vaiheessa eli  muotoutumisvaiheessa on paljon kysymyksiä tiimin tarkoituksesta ja tehtävistä. Tiimin jäsenet pohtii omaa rooliaan, pätevyyttään, sopivuuttaan ja hyväksyntää tiimissä. Tässä vaiheessa alkaa muotoutua "tiimipelaajan" rooli. Alkuvaiheessa avoimuus ja laaja keskustelu herättää luottamusta ja edistää tiimin muotoutumista sekä jäsenten keskinäistä ymmärrystä toisistaan. (sites.google, n.d.)

Pyrytysvaiheessa alkaa sisäisen toiminnan ja vuorovaikutuksen rakentaminen.  Vähitellen syntyy tiimihenki, jota edistetään pikku hiljaa. Tiimillä on selkeästi rajattu tehtävä, joka on haastava ja usein sisältää myös kehittämishaasteen. Tässä vaiheessa johtajan rooli alkaa hahmottua ja syntyy sisäinen lojaalisuus tiimin pyrkimyksille. (sites.google, n.d.)

Normiutumisvaiheessa sovitaan esim. aikatauluista, toiminnan jaksottamisesta, kokoustavoista, muistion laatimisesta jne. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, ettei aito tiimityö ole vain kokoustamista vaan jokapäiväistä yhdessä tekemistä. Pyrytys ja normitus kulkevat käsikädessä eikä aina voi selkeästi erottaa näiden vaiheiden kulkua. Prosessin tuloksena on kuitenkin yhteisymmärrys tiimin tehtävistä, toimintaperiaatteista ja menetelmistä.  (sites.google, n.d.)

Tuottamisvaiheessa ollaan jo kiinni jokapäiväisissä tehtävissä ja ongelmien ratkaisemisessa. Nyt tiimi toimii tehokkaasti ja toteuttaa suunnitelmaansa, laatii muutoksia ja kehittämishankkeita. Se myös arvioi toimintaansa. Tässä vaiheessa tiimi huomaa tiimin vahvuudet ja niiden näkymisen tuloksissa. (sites.google, n.d.)

Päättymisvaiheessa joko tehtäväksi annettu työ tulee tehdyksi tai tiimi hajoaa yksilöiden siirtymiseen muihin tehtäviin. Voi olla myös kysymys siitä, että seuraava askel tehtävän suorittamisessa edellyttää uutta osaamista, minkä takia tiimin kokoonpanoa on muutettava. (sites.google, n.d.)


Huipputiimin tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi yhteinen päämäärä, sitoutuminen ja yhteisvastuu tiimistä ja sen tuloksista (vastuu, arvot, pelisäännöt), hyvä yhteishenki sekä jäsenten välinen tasa-arvo, keskinäinen luottamus ja sitoutuminen tiimiin, kehityshalu ja pyrkimys jatkuvasti parantaa tiimin toimintaa (sekä tiimi että yksilöt). Tiimitoiminta on erityisosaamisen ja moniosaamisen tasapainoa ja "kaikkien osattava kaikkea" - periaate ei kehitä erityisosaamista.  Huipputiimin jäsenet puhaltavat yhteen hiileen, työ etenee rivakasti, ristiriitoja osataan ratkaista. Tekemisessä syntyy yhteisiä flow-tiloja, jotka tuottavat uutta ajattelua ja uusia innovaatioita (peda, 2014).


Aidossa tiimissä on toisiaan täydentäviä taitoja, osaamista ja persoonallisuuksia. Tiimin jäsenet tietää työskentelyn tarkoituksen ja tavoitteet sekä kaikki ovat sitoutuneita yhteisiin päämääriin, tavoitteisiin ja toimintatapoihin joihin kuuluu työnjako, aikataulut, kehitys, päätöksentekoprosessi. Aidossa tiimissä on oltava myös hyvät vuorovaikutustaidot, jossa keskustelu on avointa ja toisia kuunnellaan. Palavereihin tullaan valmistautuneena ja ne päättyvät selkeisiin päätöksiin ja jatkotoimenpiteisiin. Aidossa tiimissä kaikki resurssit ovat yhteisiä ja erimielisyydet nähdään rikkautena joista päästään yhteiseen käsitykseen. (peda, 2014)



Tiimiä ja ryhmää vertailtaessa näkyy monenlaisia eroja. Vastuut ymmärretään eri tavalla tiimeissä ja työryhmissä. 

Työryhmätyöskentely perustuu siihen, että kullakin jäsenellä on henkilökohtainen työalue, josta hän on henkilökohtaisesti vastuussa. Tiimin jäsenillä on myös yksilövastuualueet, mutta niissä korostuu lisäksi myös yhteisvastuuta oman tiimin toiminnasta ja tuloksista. 

Toimintatapoja vertailtaessa voidaan sanoa, että työryhmät keskustelevat, päättävät ja sen jälkeen delegoi asian jollekin toiselle, kun taas tiimit keskustelevat, päättävät ja tekee työn yhdessä itse.

Päämäärien määrittelyssä on eroja, kun työryhmien päämääriä voidaan pitää samoina kuin organisaation päämäärät. Tiimeillä on omat suoritushaasteensa, minkä pohjalta tiimi itse muokkaa omat päämääränsä ja tavoitteensa. (learn.hamk, 2021)


Olen työskennellyt noin 4 eri työpaikassa ja olen huomannut jo suuren eron kuinka iso vaikutus tiimillä on omaan työhyvinvointiin. Tämän hetkisessä työssä, vaikka ollaankin kokoajan etänä, niin on kiva tulla töihin kun on hyvä ilmapiiri omassa tiimissä ja kaikki työntekijät tietävät selkeästi mitä kaikkea oma työ pitää sisällään. Meidän tiimin jäsenellä jokaisella on omat vastuualueet, mutta silti kaikkia kiinnostaa myös muiden tiimiläisten suorittaminen ja tarvittaessa auttaminen. Työpaikkani sisällä vertaillaan tiimejä ja tuloksia sekä tavotteita joten on tärkeää, että tiimi toimii. 

Olen ollut myös työpaikassa, jossa työilmapiiri ei ollut hyvä. Työkaverit eivät olleet auttamassa kun apua tarvitsi ja yhteen hiileen puhaltamista ei ollut ollenkaan. Töihin ei ollut mukavaa mennä, joka näkyi yrityksen tuloksessa negatiivisesti sekä omassa henkisessä hyvinvoinnissa.




Henkilöstöjohtaminen - Tiimi 10
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita